Rocznik ’20

wystawa Kamili Mankus

Tytuł wystawy |Rocznik ‘20| przywołuje wspomnienie o osobach urodzonych w latach 20. XX wieku, wychowanych w dwudziestoleciu międzywojennym, silnie przywiązanych do polskiej tradycji, będących często jedynym żywym łącznikiem z dawną kulturą i historią, które umierają bez echa wraz z nimi. Tytuł stanowi grę artystki z widzem, który nie znajdzie tych wartości na ekspozycji.
Kamila Mankus stworzyła w przestrzeni galerii niepokojącą scenografię, przeznaczoną na miejsce kontemplacji. Artystka zachęca widza do zastanowienia się nad przemijaniem, wyraźnie akcentując rolę mediów w kreowaniu aktualnego wyobrażenia o śmierci. Wygodny materac w formie trumny oswaja myśl o wiecznym śnie i uświadamia obnażenie współczesnej kultury z tradycyjnych rytuałów. Moment śmierci został zbanalizowany poprzez uprzedmiotowienie lub raczej umasowienie produkcji symboli z nim związanych. Media dają nam możliwość oswojenia się z obrazami dramatycznych scen, które pozbawiają nas czułości na przemoc, los jednostek. Wystawa Kamili Mankus stanowi komentarz na temat dzisiejszej uniwersalizacji wartości i bezpiecznego dystansu wobec naszej przeszłości i przyszłości, które społeczeństwo przyjmuje dla własnej wygody.
Prace prezentowane na wystawie Kamili Mankus |Rocznik ‘20| powstały podczas pierwszego pobytu rezydencyjnego organizowanego przez Fundację Salony w Krzywym Kominie.

Możliwość komentowania jest wyłączona.