Aleksandra Kubiak, ur. 1978 w Lubaniu, artystka wizualna, performerka. W grudniu 2016 uzyskała tytuł doktora sztuk na Uniwersytecie Artystycznym w Poznaniu, doktorat pod kierunkiem prof. Izabelli Gustowskiej oraz prof. Marka Wasilewskiego. Od 1999 do 2004 roku studiowała Edukację Artystyczną na Wydziale Artystycznym Uniwersytetu Zielonogórskiego. W latach 2001 – 2013 tworzyła z Karoliną Wiktor Grupę Sędzia Główny, artystki nominowane były m.in. do Paszportów Polityki oraz Nagrody Spojrzenia.

W 2011 Aleksandra Kubiak wznowiła pracę indywidualną. Tworzy wideo, performansy z udziałem publiczności i zaproszonych gości, obiekty. Interesuje ją możliwość społecznego oddziaływania sztuki. Jej prace były prezentowane na licznych wystawach w kraju; m.in. Narodowa Galeria Sztuki Zachęta, Warszawa; Muzeum Współczesne we Wrocławiu, Muzeum Sztuki w Łodzi oraz na wystawach zbiorowych zagranicą. W 2015 roku był stypendystką Ministra Kultury i Sztuki RP.

W latach 2013 – 2015 prowadziła zajęcia dydaktyczne na Wydziale Artystycznym w Instytucie Sztuk Wizualnych UZ. W 2015 kuratorowała roczny cykl wydarzeń „Trzy, Czte, Ry! Performance!”. Związana z Galerią BWA Zielona Góra oraz Fundacją Salony. Obecnie mieszka i pracuje w Zielonej Górze.

filmy we współpracy z Fundacją Salony:
SANUS DESIGN : http://artmuseum.pl/pl/filmoteka/praca/kubiak-aleksandra-sanus-design
Dolce Vita: http://artmuseum.pl/pl/filmoteka/praca/kubiak-aleksandra-dolce-vita

inne filmy: