Yulia Krivich – Solidarność

Zapraszamy na spotkanie z Yulią Krivich:
Solidarność i sojusznictwo w czasie wojny
19.06.2023 r. godzina 18:00, Fundacja Salony
Na przykładzie Solidarnościowego Domu Kultury Słonecznik, kolektywu oraz inicjatywie, która powstała w odpowiedź na pełnoskalową inwazję Rosji na Ukrainę w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie, chciałabym podjąć wątki sojusznictwa i solidarnych ruchów.
Przestawiając różnorodne postartystyczne działania (edukacyjne, kuratorskie i aktywistyczne) wokół Słonecznika, porozmawiamy także o narzędziach artystycznych w czasie kryzysów, o wsparciu i budowaniu sieci sojusznictwa dla osób uchodźczych i migrujących.
Bio:
Yulia Krivich (Dnipro/Warszawa) jest artystką wizualną, fotografką, aktywistką, kuratorką i edukatorką. Jej praktyka opiera się na podejściu postartystycznym i działaniach związanych z budowaniem społeczności. Yulia jest współzałożycielką Solidarnego Domu Kultury „Słonecznik” w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie; jest również członkiem zespołu Soniakh Digest, cyfrowej platformy wzmacniającej antywojenne głosy artystyczne z Ukrainy i jej sojuszników.
Ukończyła Wydział Architektury Państwowej Akademii Inżynierii Lądowej i Architektury w Dnieprze (2010) oraz Wydział Sztuk Medialnych Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie (2013). W 2022 roku wzięła udział w programie ukraińskim na Documenta 15 w Kassel oraz wraz z Domem Kultury Słonecznik otrzymała nominację do Paszportu Polityki.
W swoich pracach bada kwestie związane z migracją, wykorzystując elementy aktywizmu i praktyk kolektywnych, łącząc to, co osobiste z tym, co polityczne. Jej zainteresowania obejmują tematy związane z językiem, Europą Wschodnią oraz teorią postkolonialną.
Solidarny Dom Kultury „Słonecznik” w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie powstał jako kryzysowe centrum solidarności i wsparcia w pierwszych dniach po rozpoczęciu pełnej inwazji Rosji na Ukrainę. Zaczęło się od spontanicznego zbierania pieniędzy, leków i jedzenia oraz akcji masowej produkcji kanapek dla przyjeżdżających osób uchodźczych. Szybko doraźny, oddolny impuls przekształcił się w uporządkowane działanie postartystyczne. Obecnie, „Słonecznik” funkcjonuje jako otwarty, wielojęzyczny i wielokulturowy dom kultury oraz kolektyw, współpracujący z innymi inicjatywami i artyst_kami w Polsce i za granicą.
SDK prowadzi własny program publiczny, poświęcony wojnie, historii, kulturze i sztuce Ukrainy; rosyjskiemu imperializmowi czy problematyce dekolonizacji w Europie Środkowej i Wschodniej. Stanowi też bezpieczną przestrzeń bycia razem. Jak piszą osoby związane ze “Słonecznikową” społecznością: „Razem czekamy na lepsze czasy, wspierając się wzajemnie i poszukując odpowiedzi na pytanie o rolę instytucji sztuki w czasie wojny”.
Kolektyw SDK „Słonecznik”: Maria Beburia, Sebastian Cichocki, Kuba Depczyński, Taras Gembik, Yulia Krivich, Kaja Kusztra, Natalia Sielewicz, Bogna Stefańska.