Fokus na Fabryczną – wystawy i projekcja filmów

12.09. 2014 godzina 17:30
Podwórko przy ul. Fabrycznej 13b
Fundacja Salony

Warsztaty Fokus na Fabryczną dobiegły końca. Uczestnicy zajęć zajmowali się przestrzenią ulicy Fabrycznej i okolic, analizując jej kontekst historyczny, architektoniczny i wyobrażając sobie jej przyszłość. Efektem warsztatów są wystawy: jedna poświęcona jest architekturze widzianej w perspektywie trójwymiarowej, druga to obserwacja ulicy Fabrycznej i portrety uczestników. Przez cały czas trwania warsztatów rosła również ilość grafik, które od początku projektu można oglądać w czytelni Fundacji Salony. Inspiracją do działania z aparatem 3D w przestrzeni ulicy były zajęcia z Karoliną Andrzejewską z Fundacji Architektury, która zaprezentowała uczestnikom, w jaki sposób znani artyści fotografują architekturę. Wystawa „Architektura 3D” wisi na podwórku przy ul. Fabrycznej 13 już od 30 sierpnia. Oprawę architektoniczną na wystawę „Życie Fabrycznej” i na potrzeby warsztatów przygotowało krakowskie biuro architektoniczne BudCud.
12 września będzie można zapoznać się również z działalnością filmową 3D uczestników warsztatów – jeden z filmów poświęcony będzie życiu ulicy Fabrycznej, jej codzienności, drugi będzie koncentrował się na przyszłości okolicy. Uczestnicy warsztatów pytali mieszkańców i siebie nawzajem o to, jak widzą to miejsce za kilka lat.
Przekonajcie się sami jak ulica Fabryczna wygląda w perspektywie 3D! Serdecznie zapraszamy!

Organizacja: Fundacja Salony
Współpraca: Fundacja Architektury, BudCud, Tylna 37