Tomasz Pastyrczyk – FOTOINTERAKCJA

wystawa czynna do 9.03.2014
Fundacja Salony, ul. Fabryczna 13b, Zielona Góra

projekt: Grzegorz Kowalczyk

FOTOINTERAKCJA jest efektem pobytu rezydencyjnego Tomasza Pastyrczyka w Fundacji Salony. Prezentowane na wystawie portrety 120 Zielonogórzan w różnym wieku tworzą zestawienie, będące typologicznym dokumentem mieszkańców z 2013 roku. Zabieg formalny, na który zdecydował się autor stanowi próbę stworzenia fotograficznego spisu 1/1000 ludności Zielonej Góry. Systematycznie tworzone archiwum twarzy osób spotkanych w minionym roku przez fotografa funkcjonuje na dwóch płaszczyznach – pierwsza stanowi niemal bezosobowy zbiór portretów, druga pozwala nam przeanalizować każdą z fotografii osobno (blog www.fotointerakcja.blogspot.com).
To połączenie opowiada dziś o mieszkańcach, a z perspektywy czasu może stać się także dokumentem o wartości historycznej lub socjologicznej, dzięki komentarzom zielonogórzan, zawierającym ich aktualne refleksje dotyczące miasta.

Tomasz Pastyrczyk – zielonogórzanin, absolwent Wydziału Operatorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi a także Uniwersytetu Zielonogórskiego. Swoje prace prezentował na wielu wystawach zbiorowych i festiwalach fotograficznych m.in. na Miesiącu Fotografii w Krakowie, Fotofestiwalu w Łodzi czy Interphoto w Białymstoku. Aktualnie chętnie dokumentuje puste przestrzenie nacechowane zwyczajnością. Interesują go typologie szczególnie obszarów związanych z codziennością. Więcej informacji: www.pastyrczyk.com

>>>Po wernisażu zapraszamy na urodzinowe afterparty Fundacji Salony!:)<<<

www.fotointerakcja.blogspot.com