Pamięć wywołana – warsztaty z młodzieżą

Pamięć wywołana – Miasto
warsztaty realizowane z młodzieżą z Gimnazjum nr 3 w Zielonej Górze

termin: 6.03.2015 godzina 8:00
miejsce: Gimnazjum nr 3 w Zielonej Górze

Warsztaty poprowadzą: Patrycja Grabowska, Beniamin Łętowski i Karol Trębuła

Podczas warsztatów młodzież zapozna się z archiwalnymi zdjęciami Zielonej Góry i przeanalizuje zmiany, które dokonały się w przestrzeni publicznej i architekturze miejskiej na przestrzeni lat. Poszukamy na fotografiach obecności sztuki i ciekawej architektury, która już zniknęła lub diametralnie się zmieniła. Znajdziemy także przykłady dobrze zachowanej dawnej Zielonej Góry.
Warsztaty przysłużą się także zgłębianiu analogowych technik fotografii oraz sposobów ich prezentacji. Dodatkowo za pomocą kamery oraz rejestratora cyfrowego młodzież stworzy opowieść o wyobrażonym mieście znanym tylko z fotografii.

O projekcie Pamięć wywołana:
Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu warsztatów z młodzieżą z Gimnazjum nr 3 w Zielonej Górze. Zagadnieniem poruszanym podczas warsztatów jest dostęp do materiałów archiwalnych – przede wszystkim w formie negatywów i odbitek fotograficznych. Przez kolejne 4 miesiące będziemy pracowali z młodzieżą oraz seniorami z Zielonogórskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku i Spółdzielczego Domu Kultury „Nowita” nad zebraniem materiałów do cyfrowego archiwum miasta Zielona Góra. Skanowane klisze i odbitki fotograficzne, na których pojawia się przestrzeń publiczna Zielonej Góry, architektura oraz sztuka w mieście zostaną zaprezentowane na blogu: pamiecwywolana.blogspot.com. Podczas warsztatów młodzież zapozna się z technikami fotograficznymi oraz digitalizacyjnymi, pracując zarówno za pomocą aparatów fotograficznych jak i archiwizując stare fotografie w wersji cyfrowej.
Projekt zakończy się wystawą w przestrzeni miasta, publikacją i dniem otwartym, podczas którego zaprezentowane zostaną rezultaty działań w ramach projektu.

Organizator: Fundacja Salony
Współpraca: Gimnazjum nr 3 w Zielonej Górze, Zielonogórski Uniwersytet Trzeciego Wieku, Uniwersytet Zielonogórski, Spółdzielczy Dom Kultury „Nowita”
Projekt realizowany w ramach programu Fundacji Orange oraz dzięki pomocy finansowej Urzędu Miasta Zielona Góra.
>
Materiał dostępny na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska (licencja dostępna pod adresem: creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl )

pamiecwywolana.blogspot.com
fundacjasalony.pl