Rysunki

Rysunki – Gosia Bartosik i Basia Bańda
otwarcie: 4 października godzina 19
wystawa będzie czynna do 31 października 2019 r.
Fundacja Salony, ul. Fabryczna 13b, Zielona Góra

Serdecznie zapraszamy do Fundacji Salony na drugą odsłonę wystawy Gosi Bartosik i Basi Bańdy. Pierwsza miała miejsce w Galerii 9/10 w Poznaniu w październiku 2018, w ramach projektu „Duety”.

Rysunek jest jak powietrze, wszechobecny tak bardzo, że już go nawet czasem nie widzimy. Lecz przy całej swobodzie tworzenia i otwartości ocen ciągle wolimy, gdy jest ważny, przekonywujący, o czymś. Gdy jest darem dla nas, danym bezinteresownie, dla zachwytu, wstrząsu albo istotnej informacji. Basia i Gosia od początku swoich działań traktują
rysunek jako narzędzie równe wszystkim innym. Jest dla nich sposobem mówienia o świecie, bardzo przefiltrowanym przez ich głęboką wrażliwość. I niech nikogo nie zmyli stosowane przez nie zdrobnienie imion – to twarde zawodniczki, potrafiące bezkompromisowo opowiadać o sprawach nader osobistych. Ich własny świat decyduje o kształcie tego przedstawianego – to jasne – artystki nadają mu jednak cechy uniwersalne, dzięki czemu możemy je odczytywać mimo bardzo indywidualnego nacechowania.
Wystawa w Fundacji Salony jest efektem dialogu, w którym decydująca rolę odegrały czas, odległość, różnice bardziej, niż podobieństwa. Tak bywa. Ich dialog jest trochę równolegle biegnącymi opowieściami, czasem się zazębiają, czasem niekoniecznie. Zawsze jest to jednak wzajemny respekt, słuchanie, czytanie i oglądanie, na chwilę przynajmniej,
oczami Tej Drugiej. Efekt końcowy jest tu w odniesieniu do tej
ostrożnej rozmowy trochę jak uliczna wrzutka, która pewnie, choć w danym momencie najistotniejsza dla autora, zniknie za chwilę pod warstwą następnych komunikatów.
|Wojciech Kozłowski|

www: