Widoki władzy. Zielona Góra

Konrad Pustoła
18-30.06.2012

Projekt Widoki władzy. Zielona Góra opiera się na potraktowaniu fotografii jako wehikułu pozwalającego wszystkim chociaż na chwilę przyjąć punkt widzenia tych nielicznych, którzy mają realną władzę. Jest to seria fotograficznych przedstawień widoków z okien gabinetów najważniejszych/ najbardziej wpływowych ludzi w Zielonej Górze. Punkt widzenia, zawsze traktowany jako wyznacznik statusu społecznego, jest jednocześnie bezpośrednim źródłem informacji o świecie zewnętrznym podczas czasu pracy.
Co widzą z okien swoich gabinetów ludzie, którzy mają władzę polityczną, ekonomiczną, symboliczną? Na kilkunastu powstałych fotografiach na ulicach Zielonej Góry zobaczyć będzie można widoki z okien gabinetów polityków, przedsiębiorców, ludzi mediów i kultury, m.in. prezydenta Janusza Kubickiego, marszałek Elżbiety Polak, dyrektora BWA Wojciecha Kozłowskiego, byłego marszałka Sejmu Józefa Zycha, senatora Roberta Dowhana i prezesa Elektrociepłowni Mariana Babiucha.
Poprzednie edycje projektu odbyły się w Krakowie i Warszawie.
Projekt będzie prezentowany na billboardach w przestrzeni miasta.
Strona projektu: www.viewsofpower.com

Konrad Pustoła (1976) ukończył studia ekonomiczne na Uniwersytecie Warszawskim(2003) oraz artystyczne w londyńskim Royal College of Art (2008). W swoich projektach zajmuje się badaniem wizualnych aspektów relacji społecznych i ekonomicznych. Laureat konkursu Polskiej Fotografii Prasowej za cykl Sanna (2001). Uczestnik wielu wystaw, m. in. Nowi dokumentaliści (2005) CSW Zamek Ujazdowski w Warszawie, Bloomberg New Contemporaries (2008) w Londynie; Storia, memoria, identitia (2009) w Modenie, PhotoEspania (2010) w Madrycie. W 2010 roku wydał album Dark Rooms nagrodzony w ogólnopolskim konkursie katalogów i albumów o sztuce Reminiscencje.

19.06 godzina 19:00
dysusja o projekcie z udziałem Konrada Pustoły, Bogny Świątkowskiej (Fundacja Bęc Zmiana, Warszawa), Wojciecha Kozłowskiego (BWA ZG), dr Mariusza Kwiatkowskiego (Instytut Socjologii UZ), Marty Gendery (Fundacja Salony)
miejsce: Fundacja Salony, ul. Fabryczna 13b, Zielona Góra

Producent: Fundacja Salony
Współpraca: Fundacja Bęc Zmiana (www.funbec.eu)
Patronat medialny: AMS, Notes na 6 tygodni
Projekt zrealizowany dzięki pomocy finansowej Miasta Zielona Góra

———————————————————————————————- Lokalizacje billboardów w przestrzeni Zielonej Góry:

1. WIDOK Z OKNA PREZYDENTA MIASTA ZIELONA GÓRA (Pl. Pocztowy 17)
2. WIDOK Z OKNA MARSZAŁEK WOJEWÓDZTWA LUBUSKIEGO ELŻBIETY POLAK (ul. Wrocławska 49)
3. WIDOK Z OKNA BYŁEGO MARSZAŁKA SEJMU RP JÓZEFA ZYCHA (ul. Dworcowa 39)
4. WIDOK Z OKNA SENATORA RP ROBERTA DOWHANA (ul. Moniuszki/ Jedności 28)
5. WIDOK Z OKNA PREZESA SPÓŁKI KAPITAŁOWEJ LUG S.A. RYSZARDA WTORKOWSKIEGO (ul. Poznańska -Chynów)
6. WIDOK Z OKNA PREZESA I DYREKTORA GENERALNEGO SPÓŁKI ELEKTROCIEPŁOWNIA S.A. ZIELONA GÓRA MARIANA BABIUCHA (ul. Lwowska 7)
7. WIDOK Z OKNA DYREKTORA REGIONALNEGO PGNiG KAZIMIERZA CHROBAKA (ul. Dąbrowskiego 1)
8. WIDOK Z OKNA DYREKTORA BWA WOJCIECHA KOZŁOWSKIEGO (ul. Reja/ Jedności 21)
9. WIDOK Z OKNA REDAKTOR NACZELNEJ GAZETY LUBUSKIEJ IWONY ZIELIŃSKIEJ (ul. Wyszyńskiego/ Pionierów 18 – 24)
10. WIDOK Z OKNA ARTYSTY RAFAŁA WILKA (ul.Łużycka 18)
11. WIDOK Z OKNA REKTORA UNIWERSYTETU ZIELONOGÓRSKIEGO PROF. CZESŁAWA OSĘKOWSKIEGO (ul. Westerplatte 4/ Kupiecka)

Możliwość komentowania jest wyłączona.