Spotkaj mnie w parku

Wystawa będzie czynna do 18 listopada

29.09. godzina 12:00
happening w Parku Tysiąclecia

Nieodłącznym elementem pracy austriackich artystów Helmuta i Johanny Kandl są podróże, które stają się pretekstem do wnikliwej obserwacji odwiedzanych miejsc. Wystawa „Spotkaj mnie w parku” stanowi okazję, by zapoznać się z ich sposobem pojmowania świata i towarzyszących mu zjawisk społecznych, gospodarczych i politycznych. W pracach Kandlów widoczne jest szukanie wspólnego mianownika dla procesów zachodzących dookoła Europy, często wynikających z politycznych doświadczeń socjalizmu i kapitalizmu, ale ich wrażliwość na losy poszczególnych krajów i ich bohaterów nigdy nie pozwala na generalizację lub powielanie stereotypów. Ich twórczość nie dopuszcza tworzenia lub utrwalania administracyjnych granic, wyraźnie wskazują, że Europa Zachodnia tworzy ze Wschodem nieodłączną kulturową całość.
Artyści bardzo subtelnie obchodzą się z historią miejsc, w których pracują. Niejednokrotnie udaje im się odnaleźć historie przez wielu zapomniane lub wyparte z kolektywnej pamięci, a sposób ich opracowania nadaje im nowe, uniwersalne znaczenia. Na wystawie pojawia się także osobista historia Johanny Kandl, wspomnienie ogrodu z dzieciństwa, które zostaje odtworzone poprzez jej bezpośredni kontakt z przyrodą.

Wizyta artystów w Parku Tysiąclecia w Zielonej Górze skutkowała pomysłem stworzenia dla tego miejsca kolorowej instalacji, która wydobędzie jego potencjał i wykorzysta jego charakterystyczne cechy, jak pięknie doświetlone tarasy rozsiane w jego różnych częściach. Według artystów park potrzebuje kolorów, które sprawią, że dużo lepiej będziemy się czuli w jego przestrzeni. Wydarzenie to jednak nie sama instalacja, artyści będą krążyli po parku i w jego okolicy zapraszając do spotkania w Parku Tysiąclecia.
„Spotkaj mnie w parku” to happening, który zachęca mieszkańców do tworzenia społeczności w Parku Tysiąclecia, do rozpoczęcia dialogu pomiędzy różnymi grupami jego użytkowników, niezależnie od sposobów spędzania w nim czasu. Każdy z odwiedzających park będzie mógł stać się przez chwilę członkiem tej społeczności, zabierając ze sobą do domu jeden z kolorowych balonów.

Organizacja:
Fundacja Salony, Galeria BWA Zielona Góra, Urząd Miasta Zielona Góra
Współpraca: Austriackie Forum Kultury, Drukarnia Braci Dadyńskich
Projekt jest realizowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz dzieki pomocy finansowej Urzedu Miasta Zielona Góra i Austriackiego Forum Kultury w Warszawie

Więcej informacji o projekcie znajdziesz na stronach:
www.milleniumpark.eu

Możliwość komentowania jest wyłączona.