Praktyki Miejskie: Westerplatte

Praktyki Miejskie

Interesujesz się życiem miasta? Chcesz być na bieżąco z tym jak dziś myśli się o mieście i przestrzeni publicznej? Masz pomysł na wprowadzenie ciekawych zmian w Twojej okolicy?

Jeśli jesteś studentem lub absolwentem animacji kultury, architektury, historii sztuki, socjologii, malarstwa, fotografii lub grafiki i interesuje Cię przyszłość Zielonej Góry – ten projekt jest dla Ciebie.

Ruszamy z nowym programem Praktyki Miejskie, którego celem jest zaangażowanie mieszkańców w sprawy miasta i zmiana myślenia o przestrzeni publicznej. Projekt prowadzony jest przez Fundację Salony. Wspólnie będziemy zajmować się ciekawymi dla miasta ideami i badać potrzeby mieszkańców. Opieramy się na wiedzy oraz doświadczeniu naszym i ekspertów, z którymi pracujemy.

Praktyki miejskie: Westerplatte

Na warsztat weźmiemy ulicę Westerplatte w Zielonej Górze, na której spotykają się XIX- wieczne wille i architektura modernistyczna, socrealizm i postmodernizm, reprezentacyjne place i zapomniane zaułki. Przez wiele lat stanowiła ona też reprezentacyjną oś miasta – miejsce pierwszomajowych pochodów, winobraniowych korowodów, start/ metę dla miejskich maratonów, mas krytycznych i innych zawodów sportowych. Dawniej pełniła również ważną funkcję handlową i kulturalną.

Interesuje nas różnorodność ulicy Westerplatte i jej ciekawa historia. Chcemy zastanowić się nad jej funkcjami, porozmawiać z mieszkańcami o jej przeszłości i dowiedzieć się jak widzą ją mieszkańcy w przyszłości.

Jeśli chciałbyś do nas dołączyć, wystarczy, że do 25 maja wypełnisz ankietę, którą znajdziesz pod adresem: https://docs.google.com/forms/d/1LCoAQpmMEisAVPfMV6dSCdCgcXG57xxD8MYOZhrw5L8/edit?usp=drive_web

Możesz też wysłać maila pod adres f.salony@gmail.com i napisać krótko czym się zajmujesz oraz jaka dziedzina życia miasta najbardziej Cię interesuje.