Zbiórka książek do parku

20 czerwca odbędzie się X edycja ogólnopolskiego Święta Wolnych Książek. Idea bookcrossingu powstała w 2003 roku i ma na celu promowanie czytelnictwa.
Bookcrossing polega na zostawianiu przeczytanych książek w miejscach publicznych (np. w parkach, kawiarniach, galeriach, wybranych sklepach, teatrach, kinach, czy komunikacji miejskiej), jak również w miejscach w tym celu przygotowanych tzw. półkach bookcrossingowych, po to, by znalazca mógł je przeczytać i przekazać dalej.
Mediateka Szklana Pułapka, BWA Zielona Góra oraz Fundacja Salony zapraszają wszystkich do włączenia się w akcję. Instytucje już dziś otwierają swoją przestrzeń i proszą o składanie książek, którymi chcemy podzielić się z innymi. Dzielenie się książkami jest lepsze od ich posiadania na często zakurzonych półkach. Książka nabiera życia wówczas, gdy jest czytana, gdy jest w ręku czytelnika. Dlatego uwalniajmy swoje książki z domowych bibliotek.
Celem akcji jest oczywiście popularyzacja książki i czytelnictwa nie tylko wśród dzieci i młodzieży, ale także dorosłych, podniesienie poziomu czytelnictwa.
Bookcrossing pozwala dzielić się książkami, daje szansę tym, których nie stać na zakup wymarzonej pozycji literackiej.
Już niebawem w Zielonej Górze powstanie pierwsze miejsce, gdzie każdy będzie mógł skorzystać z pozostawionych książek oraz gdzie będzie mógł przekazać już przeczytane przez siebie. Każda książka zostanie specjalnie oznakowana.
Książki będą dostępne od 13.07 w letnim pawilonie w Parku Tysiąclecia, który powstanie w ramach projektu Park Tysiąclecia. Próby, szkice, scenariusze nowej przestrzeni publicznej. Projekt jest dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Urzędu Miasta Zielona Góra.
Prosimy o przekazywanie książek w dobrym stanie, takim żeby jeszcze niejeden czytelnik mógł się nimi cieszyć.
Miejsca zbiórek:
Mediateka „Szklana Pułapka”, filia nr 7 WiMBP im. C. Norwida w Zielonej Górze, mieszcząca się na I piętrze Zielonogórskiej Palmiarni
BWA Zielona Góra al. Niepodległości 19
Fundacja Salony ul. Fabryczna 13b

Możliwość komentowania jest wyłączona.