REMIKS i Święto Parku

Miejskie przestrzenie zielone sprzyjają wielu czynnościom. Park Tysiąclecia daje mieszkańcom Zielonej Góry różne możliwości. Wielu z nas korzysta z niego na różne sposoby: spacerując, odpoczywając na ławce, biegając, korzystając ze skejtparku, placu zabaw, boiska, sklepu z używaną odzieżą. Niewielu z nas jednak wykorzystuje tą fantastyczną przestrzeń do piknikowania, spożywania posiłków w gronie członków rodziny i przyjaciół na świeżym powietrzu. Zapraszamy do czterodniowych warsztatów, których efektem będzie publiczne miejsce w Parku współtworzone przez mieszkańców dla mieszkańców. Skonstruujemy wspólnie wygodne platformy do piknikowania i zwieńczymy wspólną pracę niedzielnym otwarciem miejsca podczas Święta Parku – piknikiem, 2 września. Przełammy stereotypy! Niewielu z nas może pozwolić sobie na dom z ogrodem, upowszechnijmy spotkania w grupach na świeżym powietrzu, upowszechnijmy wspólne posiłki na zewnątrz, w parku.
2 września o godzinie 12 zapraszamy do wspólnego Śniadania Na Trawie, na którym każdy z Państwa zaprezentować będzie mógł swoje danie, ciasto, sałatkę, napój. Zapewnimy zastawę. Zjedzmy ten posiłek razem! Zapraszamy do przynoszenia jego elementów, Państwa specjalności. Wykorzystajmy okazję i poznajmy się, stwórzmy nową, piknikową społeczność Zielonej Góry! Piknikujcie z nami! Pokażmy, że chcemy korzystać z przestrzeni zielonych na różne sposoby, też te bardziej intymne, jak spożywanie posiłków, bo wspólne posiłki w przestrzeniach publicznych to rytuał, który podnosi jakość życia, miasta i społeczności.

Warsztaty : czwartek 30.08. – sobota 01.09. 2012 r.
od godziny 12,

zbiórka : skejtpark, Park Tysiąclecia
(spóźnialskich prosimy o szukanie nas w obrębie Parku, warsztaty trwać będą codziennie do godziny 16). W razie deszczu spotykamy się o tej samej godzinie w BWA, Al. Niepodległości 19

Podczas warsztatów skonstruujemy wspólnie wygodne miejsca do piknikowania. Naszą pracę zwieńczymy w niedzielę, 2 września o godzinie 12 podczas Święta Parku piknikiem – Śniadaniem Na Trawie, na którym każdy z Państwa będzie mógł zaprezentować swoje danie, ciasto, sałatkę, napój. Zapewnimy zastawę. Namawiamy do uczestnictwa w niedzielnym śniadaniu także tych z Państwa, którzy nie będą brali udziału w warsztatach.
Przełammy stereotypy! Upowszechnijmy spotkania na świeżym powietrzu i wspólne posiłki na zewnątrz, w parku!

Święto Parku : niedziela, 02. 09.2012, od godziny 12
12:00 Śniadanie na trawie
16:00 pokaz jazdy miłośników deskorolek, skejtpark przy muzyce DJa
18:00 mecz koszykówki
Miejsce : Park Tysiąclecia
Wstęp darmowy
Prowadzenie : Kolektyw Remiks – Katarzyna Grażyńska, Marta Żakowska

Już teraz zachęcamy do zapisów na warsztaty i zgłaszania inicjatyw mieszkańców.

W środę, 29.08, o godzinie 12 zapraszamy wszystkich deskorolkowców i koszykarzy na spotkanie organizacyjne dotyczące pokazu, które odbędzie się też w skejtparku w Parku Tysiąclecia (w razie deszczu spotkanie odbędzie się w BWA w Zielonej Górze, ul. Niepodległości 19) W pokazie i meczu wziąć mogą udział wszyscy chętni, bez względu na wiek i umiejętności – wystarczy mieć swoją lub pożyczoną deskę lub chcieć grać w koszykówek! Chętni do udziału w pokazie i meczu, którzy nie mogą pojawić się na spotkaniu w środę, proszeni są o telefon pod numer 0 501 330 966 lub email : reremiks@gmail.com – umówimy się na indywidualne spotkanie. Uczestnictwo jest darmowe.

Zapraszamy do udziału w warsztatach młodzież i dorosłych, a do Święta Parku wszystkie grupy wiekowe. Do uczestniczenia w warsztatach nie potrzeba żadnych umiejętności, żadnego doświadczenia – wyłącznie chęci do współpracy, zabawy, piknikowania i wpływu na losy Parku Tysiąclecia i miasta. Zachęcamy do współpracy. Konsultacje w sprawie potraw, które chcieliby Państwo przynieść na piknik (można też przynieść, co się chce!), jak i indywidualne propozycje wydarzeń, które toczyć by się mogły w Parku Tysiąclecia 2 września podczas jego Święta, prosimy przysyłać mailowo, na adres reremiks@gmail.com lub zgłaszać telefonicznie oraz smsowo : 0 501 330 966 (prosimy o zostawienie wiadomości głosowej, jeżeli nie zdążymy odebrać telefonu). Wstęp jest darmowy.

Do zobaczenia!
Kasia i Marta – kolektyw Remiks

——————————-
Organizacja: BWA Zielona Góra, Fundacja Salony,
Urząd Miasta Zielona Góra
Współpraca: Austriackie Forum Kultury,
Drukarnia Braci Dadyńskich, Fundacja Bęc Zmiana, Instytut Socjologii UZ
Projekt jest realizowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz dzięki pomocy finansowej Urzędu Miasta Zielona Góra

Możliwość komentowania jest wyłączona.