Lokalna społeczność potencjałem rozwoju centrum miasta

Spotkanie z Aną Riaboshenko/ TRAM Foundation/ Tbilisi, Telawi
Czwartek, 3.07. godzina 12:00
Fundacja Salony, ul. Fabryczna 13b, Zielona Góra

Anna Riaboshenko zaprezentuje działalność Fundacji TRAM i opowie o Festiwalu Telawi, którego celem jest wspieranie lokalnych twórców i rozwój kultury w regionie Kachetii. Formuła wydarzenia zakłada czerpanie z miejscowej tradycji rzemieślniczej i winiarskiej oraz analizę aktualnych problemów miasta i regionu z mieszkańcami oraz ekspertami. Fundacja TRAM działa w Telawi nie tylko „w trybie festiwalowym”, lecz stale, przez cały rok, wspiera twórców i pomaga im w codziennej przedsiębiorczości. Anna Riaboshenko opowie o swoich doświadczeniach w pracy z lokalną społecznością w Telawi oraz o znaczeniu festiwalu na gruzińskiej scenie artystycznej.

Prezentacji towarzyszyć będzie otwarta dyskusja dotycząca zaangażowania mieszkańców w organizacji wydarzeń artystycznych oraz wykorzystania lokalnego do stworzenia międzynarodowej imprezy artystycznej. Spotkanie z Aną Riaboshenko jest również doskonałą okazją do rozmowy na temat festiwali kultury w Zielonej Górze i regionie lubuskim.

TRAM (Transform Art Module) Foundation – gruzińska organizacja pozarządowa non – profit, która od wielu lat działa w obszarze sztuk wizualnych, zrzeszając wokół swoich działań artystów oraz organizując wydarzenia artystyczne wykorzystujące innowacyjne pomysły, platformy i miejsca. Opierając się na tym doświadczeniu, przedstawiciele organizacji zadecydowali, by realizować swoje cele na rzecz popularyzacji i ochrony wartości sztuki współczesnej w Gruzji poprzez pomoc gruzińskim artystom, promocję współpracy z artystami zagranicznymi oraz wspieranie nowych przedsiębiorstw w obszarze kultury. Fundacja TRAM jest organizatorem Festiwalu poświęconemu promocji lokalnej kultury w Telavi – mieście partnerskim Zielonej Góry.
Spotkanie jest realizowane przez Fundację Salony przy pomocy finansowej Urzędu Miasta Zielona Góra