Virgin Area- miejski rezerwat przyrody

czwartek 10.10, godzina 18:00
moderacja: Romuald Demidenko, Marta Gendera
Fundacja Salony, ul. Fabryczna 13b, Zielona Góra

Dzięki uważnej obserwacji miejskiej roślinności ruderalnej, która na przestrzeni lat przemieszcza się i odradza w najmniej oczekiwanych miejscach, możemy zgadnąć skąd pochodzą i jak rozwijały się poszczególne gatunki. W odróżnieniu od kontrolowanych przestrzeni publicznych i nie-miejsc, niewielkie obszary miejskie pozostawione do uprawy dzikorosnącej zieleni, mają szansę stać się unikalnym dodatkiem do miejskich osiedli i zapewnić ich mieszkańcom kontakt z autentycznością przyrody.

Projekt przygotowywany do Parku Tysiąclecia przez Gregora Różańskiego polega na wydzieleniu niewielkiego obszaru parku, który zostałby pozostawiony nietknięty podczas rewitalizacji oraz później i mógłby stać się indykatorem zmian i różnic zachodzących między tym miejscem, a resztą parku w dłuższej perspektywie. Wystawa w Fundacji Salony jest wyborem obserwacji artysty, które zebrał podczas pobytu w Zielonej Górze.